Sınav haftası ders işlenir mi ?

Kaan

New member
Sınav Haftası Ders İşlenir mi? Bir Hikâyeyle Anlatmak İstedim...

Selam forumdaşlar,

Bugün sizlerle içimi ısıtan ama bir o kadar da düşündüren bir hikâyeyi paylaşmak istiyorum. Konumuz aslında hepimizin okul yıllarında bir şekilde sorduğu, belki tartıştığı o klasik soru: “Sınav haftası ders işlenir mi?”

Ama gelin bu soruyu kuru kuru tartışmak yerine, sizi biraz bir okulun sıralarına, biraz bir öğretmenler odasına, biraz da bir gencin kalbine götüreyim...

---

Bir Sonbahar Sabahı: Boş Sınıf, Dolu Kalpler

Hava serin, okulun bahçesi sessizdi. Sınav haftası başlamıştı. Çoğu öğrenci, teneffüslerde bile notlarına gömülüyor, bazıları ise kafeteryada son tekrarlarını yapmaya çalışıyordu.

Ama 11-B sınıfında bir şey farklıydı o sabah. Öğrenciler sırayla sınıfa girdiğinde, tahtada büyük harflerle yazılmış bir cümle gördüler:

> “Bugün ders değil, hayat işleyeceğiz.”

Bu cümleyi yazan kişi, Edebiyat öğretmeni Nihan Hanım’dı. Yüzünde her zamanki sakin gülümsemesiyle sınıfa girdiğinde, öğrencilerin meraklı bakışlarıyla karşılaştı.

— “Hocam, sınav haftası ders mi işlenecek yani?” diye sordu Enes, sınıfın stratejik zekâsıyla tanınan öğrencisi.

Nihan Hanım sandalyesine oturdu, ellerini birleştirdi:

— “Enes, bazen ders, sınavdan önce değil; hayattan önce işlenir.”

---

Çözüm Odaklı Enes ve Empatik Zeynep

Sınıfta iki öğrenci dikkat çekiyordu: Enes ve Zeynep.

Enes, her zaman mantıkla yaklaşırdı olaylara. “Hocam, plan yapmak lazım. Zaman kısıtlı. Boşuna ders işleyerek vakit kaybetmeyelim,” derdi genelde.

Zeynep ise bambaşka düşünürdü. “Hocam, ben anlamadığım yerleri tekrar etmek isterim ama... bazen de sadece konuşmak iyi gelir,” derdi yumuşak bir sesle.

O gün Nihan Hanım, iki farklı dünyanın bu iki temsilcisini konuşturmak istedi.

Tahtaya yazdı: ‘Sınav Haftası Ders İşlenir mi?’

Ve dedi ki,

— “Bu konuyu tartışmayacağız, yaşayacağız.”

---

Enes’in Stratejisi

Enes hemen söze girdi:

— “Hocam, mantıken düşünelim. Sınav haftasında zaten herkes stresli. Ders işlemek, öğrenciyi daha da yorar. En doğrusu, öğretmenlerin o zamanı öğrencilerin eksiklerini tamamlamasına bırakmasıdır.”

Sesinde bir kararlılık vardı, gözlerinde ise bir stratejistin parıltısı.

— “Her şeyin bir planı olmalı. Sınav haftası = tekrar, analiz, dinlenme. Ders değil.”

Sınıfta birkaç kişi başını salladı, “Haklı aslında” diyen bakışlarla.

---

Zeynep’in Sözleriyle Sessizlik

Zeynep ise sessizce bekledi. Sonra gözlerini pencereden dışarı çevirdi.

— “Benim babam geçen hafta ameliyat oldu,” dedi aniden.

Sınıfta bir sessizlik oldu.

— “Ben bir haftadır evde ne çalışabildim ne uyuyabildim. Bugün buraya sadece nefes almak için geldim. Eğer siz bugün ders işlerseniz, belki hiçbir şey anlamam ama... eğer siz bizimle konuşursanız, ben belki biraz iyileşirim.”

Sözleri, sınıfın duvarlarında yankılandı.

Enes, kalemini elinden düşürdü.

Nihan Hanım sadece başını eğdi ve “İşte ders budur,” dedi.

---

Bir Dersin Sınavdan Fazlası Olduğu An

O gün, tahtaya hiçbir konu başlığı yazılmadı.

Ama konuşmalar, yıllarca hatırlanacak cinstendi.

Bir öğrenci başarısızlık korkusundan, biri ailesinin beklentilerinden, biri de yalnızlığından bahsetti.

Nihan Hanım dinledi. Sadece dinledi.

Ve sonunda dedi ki:

— “Sınav haftasında ders işlenir mi bilmem ama, kalbi dinlemek her zaman değerlidir.”

Enes o gün eve gittiğinde, ilk defa kitaplarının arasına bir not koydu:

> “Her plan, biraz da kalp için yer bırakmalı.”

---

Forumdaşlar, Şimdi Sıra Sizde...

Belki siz de hatırlıyorsunuzdur, o sınav haftalarındaki karmaşayı…

Kimi hocalar “boş geçmeyelim” derdi, kimisi “zaten yorgunlar” diye sessiz kalırdı.

Ama belki de mesele, “ders işlenir mi?” değil de “nasıl işlenir?” sorusundadır.

Bir öğretmenin bir sözü, bir öğrencinin bir cümlesi, bazen en zor haftayı bile anlamlı kılabiliyor.

---

Son Söz: Sınav Kağıdında Ölçülmeyen Dersler

Sınavlar biter, notlar girilir, karne alınır…

Ama bazı dersler öyle kalır ki; ne puanla ölçülür, ne müfredata sığar.

Bir öğretmenin tebessümü, bir öğrencinin sessizliğini fark edişi, bir arkadaşın küçük bir desteği…

Hepsi birer “işlenmiş ders”tir aslında.

Sınav haftasında ders işlenir mi?

Belki de işlenmeli — ama o ders, not değil, insan üzerine olmalı.

---

Söz Sizde Forumdaşlar

Sizce sınav haftasında ders işlenmeli mi?

Siz de hiç Nihan Hoca gibi bir öğretmenle, ya da Zeynep gibi bir arkadaşla tanıştınız mı?

Yorumlarda kendi hikâyenizi paylaşın…

Belki bir sonraki “ders” hepimizin ortak bir anısından doğar.