DUAGRAJ: Üst düzey bir doktor, Kovid salgınının Hindistan’daki ve yurtdışındaki hastalarda pulmoner fibrozis insidansını ve yaygınlığını artırdığını, ancak oranın ülkedeki diğer ülkelere göre daha düşük olduğunu söyledi.
doktor Tarık MahmoedYakın zamanda AIIMS Bilimsel Komitesi tarafından pulmoner fibrozis tartışmasına katılmak üzere misafir öğretim üyesi olarak davet edilen Prayagraj, MLN Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Profesörü ve Başkanı, Çarşamba günü TOI’ye pulmoner fibrozun (aynı zamanda bilinen geçiş reklamı olarak Akciğer hastalığı) ülkede ortaya çıkan ve zorlu bir hastalıktır.
Bununla birlikte, “Hindistan’da ILD prevalansı lakh başına 6.27-97.9 arasında ve insidans lakh popülasyonu başına 10.1-60.7 arasında, küresel insidans prevalansı ise sırasıyla 5.6-82 arasında. 4 ve 1-70.1 yüz bin nüfus.” Tarık duruşmaya katılan üç devlet davetlisinden biriydi.
“İAH insidansı ve prevalansına dayalı veriler, İAH hastalarının ortalama yaşı 55,3’tür ve bunların %47,2’si erkektir. Ayrıca vakaların çoğunda %47,3 ile hipersensitivite pnömonisi (HP), %13,9 ile CTD-ILD (bağ dokusu hastalığı), %13,7 ile IPF (interstisyel pulmoner fibrozis), %7,8 ile sarkoidoz ve %3 ile pnömokonyoz tanısı konulmuştur. , “dedi. .
HP’li (hipersensitivite pnömonisi) hastaların %48,1’i hava soğutucularına, %26,3’ü klimalara, %21,4’ü kuşlara ve %20,7’si küflere maruz kalmış ve BDH-İAH’nin en sık görülen formu romatoid artrit olmuş, bunu sırasıyla skleroderma.
Bu hastalıkta, akciğer dokuları yavaş yavaş lifli hale gelerek akciğerin genişlemesini zorlaştırır, solunum sürecini yavaşlatır ve hastada öksürük, nefes darlığı (zorlu nefes alma) ve kandaki oksijen azalmasına neden olur.
Bu ayrıca fibroz ilerledikçe, semptomlar kötüleştikçe ve hasta oksijen desteğine bağımlı hale geldikçe zayıflığa ve yağlanmaya neden olur ve sonuçta ventilatör desteği ihtiyacına yol açar. İleri evrede ise kalbin sağ tarafını da etkileyerek pulmoner arteriyel hipertansiyona (PAH) neden olur.
Duman (sigara, bidi, çevre kirliliği), partikül madde (endüstriyel duman, kuş pislikleri ve soğutuculardaki çeşitli küf ve otlar, klimalardaki gazlar gibi tüm uyaranlar pulmoner fibrozise yol açabilecek kaynaklardır. yüz maskesi takmak ve zararlı uyaranlara maruz kalmaktan kaçınmak İAH’yi önlemeye yardımcı olabilir.