Olomouc 30 yıl önce şok olmuştu. Kaleci Blažek bir grup dövüşçüyü hatırlıyor

AMate

Global Mod
Global Mod
Aynı zamanda Hanáci normal sezonu yedinci sırada tamamladı ve takımdan herkese sezon öncesinde kabinede şampiyonluk hedeflerinin gündemde olmadığını sorabilirsiniz. Ancak spor, Mora'nın o dönemdeki kalecisi Ladislav Blažek'in Pavlo Cagaš'ın sırtını iki numara olarak koruduğunu anlattığı gibi alışılmadık hikayeler yazıyor.

Normal sezonda 10 maçta forma giydi ve teknik direktör Josef Augusta onu play-off'lara koymadı. Ancak final serisinin Pardubice ile oynanan ikinci maçında 0:1'de Dinamo baskınlara çıktı. “Ve birdenbire Cagi değişim sırasında yanıma geldi ve şöyle dedi: 'Oraya git, artık vermeyeceğim.' Aşağı yukarı yapacak hiçbir şey kalmamıştı” diye gülüyor altmış bir yaşındaki Blažek.

Baskınlarda üçüncü seriye kadar gerekliydi, on beş baskının dokuzunu aldı, Olomouc yetişti ve Pardubice ile seriyi tersine çevirdi.

Augusta, Cagaš'ın yerine geçtiğinde nasıl tepki verdi?
Pepík en çok şaşırandı. Ancak teknik direktörün bazı hamleleri söz konusu bile olamazdı, Cagi kararlıydı. Pepik harika bir insandı, bir profesyoneldi, pragmatik davrandı.

Meslektaşınız Cagaš size neden değiştiğini anlattı mı? Yarı final serisinde Kladno'yu baskınlarda yakaladı ancak Pardubice ile yaptığı ilk maçta baskınları pek başarılı olamadı.
Cagi muhteşem bir maç yakaladı. Ama o serilerde ve penaltılarda goller koşu bandındaki gibi düştü ve o artık bunu yapamayacağını söyledi.

Aklından neler geçiyordu?
Hiçbir şeyi düşünecek vaktim yoktu. Gerginliğe yer yoktu. Kolay olmadı, üç saat boyunca hareket etmiyorsun ve birden buza gitmek zorunda kalıyorsun. Bununla savaşmalısın.

Bunu zekice yaptın.
Pardubice oyuncularını yüklettim. O zamanlar ekstra ligin en yaşlı takımıydık, on iki oyuncumuz otuz yaşın üzerindeydi. Herkes ne oynayacağını biliyordu ve biz de bundan faydalandık. Yedinci yıl ekstra ligi yakaladım, bu sayede rakip oyuncuların sadece baskınlarda değil, ne yaptığını, nasıl davrandığını biliyordum. Her zaman onları alışık olduklarından farklı bir şeyler yapmaları için ihtiyaç duyduğum yere götürmeye çalıştım.

Baskınların beşinci serisini yakalamalısınız, aksi takdirde Pardubice kazanacak ve maçlar 2:0 sonuçlanacak. Martin Filip sana karşı geliyor.
Filip'in onu bacaklarının arasına koymayı sevdiğini biliyordum. Ben de son anda kapattım onun için fazla yer kalmadı, zımbanın altına koymak istedi ama ben diski betonla yere serdim. Serinin dönüm noktası olabilir.

11 Nisan'da 2:1 kazandınız ve taraftarınızın önünde ekstra lig şampiyonluğunu kutladınız.
Rahatlama. Büyük. Pardubice bedavaya vermek istemedi, son dakikaya kadar kavga oldu. Pardubice'de bir, ardından kendi sahamızda iki galibiyet almak tam olarak istediğimiz şeydi ama bu bir başyapıttı. Ardından inanılmaz bir coşku geldi. Birçok oyuncu kariyerinin zirvesindeydi. Biz bir grup savaşçıydık ve bunlar bugüne kadar unutulmaz deneyimler oldu.

Ayrı ekstra ligin ilk galibi, 1994 yılında Olomouc takımı.

En büyük mü?
Ayrıca Universiade'ı da kazandık, ertesi yıl gümüş madalya kazandık ama kesinlikle yetişkin hokeyinde.

Neden her şey yerli yerine oturdu?
Sezon ideal değildi. Hiçbir takım tüm sezon boyunca tellerdeymiş gibi oynamıyor. Mükemmel formu korumak imkansızdır. Geçen yılın Boston'una bir bakın. Baskındı ve play-off'ların ilk turunda elendi. Bu özel bir müsabaka, pek çok şeyle yüzleşmeniz gerekiyor; form, sakatlıklar. Maç kanlı bir maç ve normal sezonun ardından altıncı ve yedinci takımların finalde olduğunu dikkate alırsak bu muhtemelen bir rekor olacak. Favori rollerinin yükü bize düşmedi.

O České Budějovice'ydi. Normal sezonun ikinci takımı ve rakibi çeyrek finalde. Ama maçlarda onları 3-0 yendin.
Bizi biraz hafife aldılar, harika bir takımları vardı. Roman Turek yakalandı. Oraya vardığımızda marangozlar ek binayı kirişlerin üzerine çekiçliyorlardı. “Bu ne için?” diye sorduk. Finallere kaldı diyorlar. Bu yüzden sadece gülümsedik. Muhtemelen şimdiye kadar gördüğüm en ilginç gol. Jirka, Dopita'yı sahaya fırlattı ve disk, Turk'ün sopasının üzerinden geçti. Bazen mutlu tesadüfler de rol oynuyor…

Peki yarı finalde Kladno'ya karşı ilerlemek bir tesadüf müydü? Maçlarda zaten 0:2 kaybettiniz.
Ayrıca mükemmel bir takımları vardı. 0-2 kaybettiğimizde durumu tersine çevirmenin zor olacağını düşündüm. Ama işe yaradı. 2:1 yaptık ve sonuçta o zamanlar üç galibiyetle oynanan bir maçtı, bugünkünden farklı bir şey. Elbette, bir seriyi tersine çevirmek hala zorlu bir disiplin, ancak birini arka arkaya dört kez yenmek, birini üç kez yenmekten daha zordur. Şu anda Sparta'ya karşı aynı konumda olan Budějovice ve Třinec'in bu yıl nasıl performans sergilediğini görün. Ama sayı üç olduğunda ve kestiğinizde, bu rakibinizin cesaretini daha da kırar ve aniden kesmesi gereken bir duruma düşer.

Belirleyici beşinci maçta baskınlar da kararlaştırıldı.
Kladno taktiksel davrandı ama bu her zaman bir piyangodur. Cagi mükemmel bir performans sergiledi ve ilerlememize yardımcı oldu.

İlişkiniz nasıldı?
Profesyonel anlamda çok iyi anlaştık, kaleciler birbirlerine tezahürat yapıyor olmalı. İkinci kalecinin işi zordur, herkes yakalamak ister. Hücumda on iki pozisyon varken kalede sadece bir pozisyon var. İkinci kalecinin görevi hazır olmak ve bir fırsat ortaya çıktığında onu ensesinden yakalamaktır. Son karar teknik direktörlerindir, eğer bir numarayı seçerlerse bu konuda kimse bir şey yapamaz. Pavel'le hâlâ harika bir ilişkim var. On dört kaleciyle mücadele ettim ve bunun dışında sadece Pavlo'ya çift gol atabildim. Eşleştiğim en iyi kaleciydi, çok iyi yakaladı, bu yüzden böyle sonuçlar aldık. Takımın kalecilere güvenmesi gerekiyor.

Yıllar önce, MF DNES'e verdiği bir röportajda kaptanınız Miroslav Chalánek şöyle demişti: “Ekstra ligde rakibi olmayan Pavel Cagaš ve Ladislav Blažek'ten oluşan bir kaleci ikilimiz vardı, bu yüzden her zaman penaltılara inandık.”
Mira'nın bunu söylemesine sevindim. Bu sadece takımın kalecilere güvenmesi gerektiği yönündeki sözlerimi doğruluyor. Böylece oyuncuların elleri daha özgür olur, bunu hissederler. Emin olmak zorundalar ve düşünecekleri ilk şey, güvenmedikleri biri arkadan yakaladığı için geri dönmek zorunda kalacakları değil. Buradaki en iyi takımlar, Třinec, Pardubice, Sparta, zaten varsayılan olarak eşit çiftlere sahip. Benim de her zaman mükemmel ikililerim vardı. İlişkiler açısından da önemlidir. Bu güne kadar her partnerle arkadaşım.

1996/97 sezonunda Olomouc'ta bir numara oldunuz. Ancak sezon bitmeden yönetim ekstra lig lisansını Karlovy Vary'ye satacağını duyurdu.
Bu bir şoktu. Hatırlıyorum, sabahtı, antrenmana çıkmıştık, kabindeydik ve birden bize işimizin bittiğini söylediler. Kesinlikle buna güvenmiyorsun, maviden gelen bir cıvata gibi. Olomouc hiç düşmedi, yeni satıldı, spor açısından oldukça iyiydi. Anlayışımın ötesindeydi. Üzücü bir hikaye.

Sonra ne?
Hiçbir şey yapamazsınız, sadece bundan sonra ne yapacağınızı düşünün. Elbette takımda ekstra ligde iyi performans gösteren oyuncular vardı ve birdenbire daha düşük bir ligde mi oynamaları gerekiyordu? Kariyerini sonlandırmayı mı yoksa başka bir kulübe mi gitmeyi düşünüyorsun ama gitmene de gerek yok, sözleşmen var. Benim için zor bir karardı ve neredeyse bırakıyordum.

Sizi devam etmeye ne ikna etti?
Beni bir yıl daha tuttular ve bu ölümcül oldu. Ben de devam etmeye tenezzül ettim ama Slavia'da kaleci Ruda Pejchar sakatlandı ve beni alternatif başlangıçlara aldılar. Sadece altı Pazar günü yardım etmek istediler ama ben dört sezonu daha orada geçirmek zorunda kaldım. Ama ilk başta yine de Olomouc'a başladım. Haftada beş maç izliyordum! Antrenman bile yapmadım, sadece maçlara gittim. Bagajımda her zaman çuval ve beton vardı.

Ekstra ligin satışı nedeniyle o dönemde yönetime kırgınlık duyuyor musunuz?
Her şeye rağmen olumlu bakmam lazım. Başlık başarılı bir başarıydı. Tamamen beklenmedik bir olay, öne çıkan nokta. Olomouc'u seviyorum, oraya gidiyorum, orada kızlarım var. Olomouc'a gitmene izin vermeyeceğim. Olomouc futbolunu ve hokeyini izliyorum. Orada okudum, uzun yıllar yaşadım. İz bırakır.

Mora'nın performansları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Biraz üzgünüm. Kötü bir takımları yok ama bir şeyler eksik, çok fazla yorum yapmak istemiyorum, organizasyonu göremiyorum ama biraz başarı görmek isterim. Olomouc'un yeni bir stadyuma sahip olması için orada olduğumdan bu yana otuz yıl geçti ve neredeyse hiçbir şey değişmedi. Seyirci bile daha fazlasını hak ediyor.

Takımın tavanı şu anda nerede?
Yedinci ve sekizinci sıra arasında. Ve bu çok yazık.

Eğitim Fakültesi'ndeki çalışmalarınız sayesinde Mora'ya ulaştınız değil mi?
Kesinlikle. Ben Hradec Králové'liyim, genç takıma girdim ve babamın antrenman yaptığı A takımında üçüncü kaleciydim. Ama patronaj istemedim, kendi kariyerimi kurmak istedim, bu yüzden ayrıldım. Olomouc, Hradec'le aynı müsabakada oynadı ve ben transfer olduğumda dört yıl boyunca bizi yenemediler. Kendime karşı büyük bir motivasyondu. 19 yaşımdan beri aşağı yukarı Olomouc'un birinci sınıfında okuyorum. Bu 1980 yılıydı ve beş yıllık bir aranın ardından 97 yaşıma, yani on iki yaşına kadar Olomouc'ta çalıştım. Hala Çekoslovakya'dayken Trenčín'le ekstra lige yükselmek için oynadığımızı, maçlarda 0:3 kaybettiğimizi hatırlıyorum ama yirmili yaşlarımda benim için büyük bir deneyimdi. Mesela Jirko Hrdin o dönemde Trenčín'de oynuyordu, kemer gibi bir takımları vardı. Ve hemen ertesi yıl ekstra ligde altıncı oldular.

Aynı zamanda baban onun peşinde olup onu yakalamanı da istemedi.
O istemedi. Yakalamanın maskesiz yapıldığı günlerde oynadı. Çok kötü durumdaydı, o kadar çok beyin sarsıntısı geçirdi ki! Daha sonra yalnızca diş hekimleri ona silikon maske yaptı. Bundan kaçınmamı istedi. İki yıl boyunca hücumda oynadım ama bu beni sürekli kaleye çekiyordu. Nedenini bile bilmiyorum, genç yaşta bu konu hakkında pek düşünmüyorsun.

Profesyonel hokeyi bitirdikten sonra Slavia'da yöneticilik yaptınız, APK LH'nin başkanlığını yaptınız, ardından Prag'da araba satışında çalıştınız. Bugün ne yapıyorsun
Birinci sınıf gıda ithalatı ve ihracatına odaklanan bir şirketim var. Tatmin oldum.