PRAYAGRAJ: Devlet ve bölge idaresi, devam eden süreçte en iyi tesisleri sağlamak için çevrilmemiş hiçbir taş bırakmamış olsa da mayıs melaaltında derme çatma evlerde yaşayan çömlekçilerin bir bölümü Şastri köprünün din bilimine kendi benzersiz katkıları vardır.
Bu çömlekçiler, kalpvasiler için el yapımı ‘chulha’ (toprak sobalar) yapmakla meşguller. kumlu Ganga’nın kıyıları. Ancak bu çömlekçiler için hayat zor olmaya devam ediyor.
Bu çömlekçiler tarafından yapılan chulha, 30-50 Rs gibi nominal bir fiyata satılıyor. “Nesillerdir tek işimiz bu oldu. İdari mekanizmaya bu kadar yakın olmamıza rağmen kimse bizi hayatımızı değiştirmekten kurtarmaya gelmedi” dedi. Uşa, bir çömlekçi. Bu çömlekçilerin çok azı Aadhar veya bonkaart’a sahipken, yalnızca bir avuç ailenin çocuğu okula gidiyor. Onlar için Ganj nehrinin killi ve kumlu toprağı gerekli ekmek ve tereyağını sağlıyor. Kadın çömlekçilerin çoğu, ailelerinin geçimini sağlamakla uğraşıyor. “Her birimizin her gün yaklaşık 50 chulha yapması Ganga ‘mai’nin (anne) kutsamasıdır. İyi güneş ışığı aldığımızda, sayı artıyor,” dedi genç bir çömlekçi olan Urmila.