PRAYAGRAJ: Gelecek yıl Ganga kıyılarında tekrar buluşma sözüyle, Pazar günü kutsal bir dalış ve ritüellerin ardından dönüş yolculuğuna başlayan binlerce Kalpwasi için yürek burkan bir andı.
Çeşitli zorluklara rağmen Ganga kıyılarında bir ay geçirmek, komşu kalpwasilerle dini, sosyal ve manevi faaliyetleri paylaşmak ve kefaret aramak, çoğu kalpwasi’nin memleketlerine döndükten sonra aileleri, arkadaşları ve komşularıyla paylaşacağı anılardı. Kalpwasi grupları UP, Bihar ve Madhya Pradesh’teki memleketlerine gitti.
Kalpwasilerin çoğu, değerli hayat dersleri ve insani bağları öğrendikleri için bunun kendileri için altın bir çağ olduğunu söyledi. Sasaram sakini Ashok Kumar Pandey, “Kalpwas sırasında komşularımı burada paylaştıklarımızı paylaşmaları için memleketim Bihar’a davet etmiştim” dedi. Başka bir kalpwasi DN Mishra, “Akrabalara veda etmek gibi. Ganga’nın dindar kıyılarından ayrılırken, çadır kentte geçirilen günlerin, sevinçlerin ve paylaşılan fırsatların sınırsız hatıralarıyla dolduk.
Ayrılmadan önce herkesi ‘prasad’ paylaşmaya davet ettik ve ayrıldıktan sonra bile aramızdaki bağı korumaya karar verdik.” Kaushambi sakini Lata şunları söyledi: “Benim yaş grubumdaki kadınlarla duygularımızı paylaştığımız sınırsız bir zamandı. Hava çok soğuk olduğunda birbirimize baktık ve hatta biri hastalandığında birbirimize yardım ettik. Bu deneyimi paylaşabiliriz.” Tüm hayatımız boyunca asla unutma.” Pazar günü, kalpwasilerin dönüş için araçlarda çanta ve valiz taşıdığı görüldükçe çadırkent kalabalık görünüyordu.
Sultanpur’da ikamet eden Nanak, “Pazar günü büyükanne ve büyükbabamızı eve götürmek için Kunda’dan geldik ve tüm bölge olumlu duygularla dolduğundan, hepimiz için unutulmaz anılar oldu” dedi. Benzer görüşler Etawah’ta ikamet eden SK Srivastava tarafından da ifade edildi. “Çadır kentte kalmak ve kutsal kavşakta minimalist bir hayat yaşamak ilahi bir deneyimdi. Gelecek yıl buluşma sözü verdik” diye ekledi.
Akrabalarını eve götürmek için gelen aileler ve akrabalar da kutsal bir dalış yaparak ayin ve puja yaptılar. Kalpwasi’lerin çoğu kalpwas’a güçlü bir şekilde inandığını iddia etti ve aileleriyle birlikte kalpwas yapmak için gelen pek çok kişi vardı. Tanınmış din bilgini Amitabh Gour şöyle diyor: “Mağ ayında Ganga kıyılarında erdemli sonuçlar alınır.
Kalpwasis’in Sangam’da bir ayını dayanıksız çadırlarda yaşayarak ve konuşmaları dinleyerek, sadaka vererek, günde sadece bir kez yemek yiyerek ve her gün ritüel banyo yaparak onları doğum, ölüm ve yeniden doğuş ( moksha ) döngüsünden kurtardığını ekledi. karma. . Geleneğe göre, bir Kalpwasi 12 Kalpwas’ı gözlemledikten sonra “Shayya Daan” olarak bilinen bir ritüel kapsamında tüm yatak eşyalarını bağışlamalıdır.
Kutsal yazılara göre Kalpvas’ın birçok kuralı vardır. Bunlar arasında yalan söylememek, evle ilgili endişelerden uzak durmak, günde üç kez Ganga’da yıkanmak, kampa bir Tulsi bitkisi dikmek, bekarlığı takip etmek, evde hazırlanmış yiyecekler getirmek, vaazlara katılmak ve yerde uyumak vardı.