Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?

Bakec

Member
Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?


Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir? Doğru Balık Tercihi. Balık satın alırken bakılan fiziksel özellikler kadar, hangi balığın hangi mevsim tüketileceği de aslında önemlidir. Balık alırken gözü ve pulları bayat olup olmadığını belirtirken, mevsimsel durum ise lezzeti hakkında önemli bir ipucudur.
Kış mevsiminde gönül rahatlığıyla tüketilebilecek olan balıkların başında lüfer, palamut, uskumru, hamsi, barbunya, çinakop ve kırlangıçtır.Kışın son dönemindeyse torik, kefal, levrek, kalkan denizlerde bollaşır ve lezzetleri de gerçekten ideal kıvama ulaşmış olur. Kışı takiben Mart’la beraber kefal ve levrek tahtlarını sağlamlaştırırken, takip eden bahar aylarında mezgit ve mercan da tercih edilmelidir.
Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?
Yaz döneminde de mercan lezzetini sürdürmektedir. Ona ek olarak orkinos, sardalye, akya, sarıkanat, sinarit ve çingene palamudu da bu aylarda revaçtadır. Eylül’le birlikte sofraların mutlaka çipurayla bir araya gelmesi damakları keyiflendirecektir. Çipuradan ayrı olarak barbunya, kılıç, kırlangıç, palamutta tercih edilebilecek en iyi balıklardandır.
Kültür balıkçılığından edinilen ürünlerdeyse mevsimsel değişikliklerin çok fazla önemi bulunmamaktadır. Denizlerden çıkartılan balıkların göçleri, üreme mevsimleri ve su ısısı onların lezzetini ve yağ oranını etkilemektedir; ancak havuzlarda veya çiftliklerde yetiştirilen balıklar zaten kontrol altında tutulan ortamdadırlar. Bu yüzden de mevsime bağlı olarak lezzetlerinin değişimi hissedilir düzeyde görülmemektedir.
Omega-3 kaynağı ve sofraların baş tacı balık seçerken, mevsime dikkat edildiği gibi, fiziki görünümüne de dikkat edilmelidir. En basit yollardan birisi, kuyruğunun sert bir şekilde duruyor olması ve pullarına basıldığında oluşan izin hemen ortadan kalkıyor olmasıdır. Ayrıca balığın gözleri de parlak olmalıdır, bir leke veya iz bulunmamalıdır.