Gujarat: Devletin tütün ekim alanı 19 yılda %116 arttı | Ahmedabad Haberleri

SinemT

Member
Gujarat: Devletin tütün ekim alanı 19 yılda %116 arttı | Ahmedabad Haberleri


AHMEDABAD: Hindistan’ın ağız kanseri başkenti olarak bilinen Gujarat’ta kuzey ve orta Gujarat’taki çiftçiler AHMEDABAD’ın moolahını topluyor. tütün.
2004 yılında 63.800 hektar alana tütün ekildi ve bu sayı 2023 kış hasadı için %116 artışla 1.38 bin hektara yükseldi. Gujarat, ülkenin toplam 8 lak tonluk tütün üretiminin %48’ini oluşturuyor.
Uzmanlar bunun için birçok faktörün olduğunu söylüyor. Tütün bir nakit mahsulüdür ve nilgai ve yaban domuzu gibi gıda mahsullerini otlatabilen ve yok edebilen vahşi yaşamı uzak tutar. Suyun daha fazla mevcudiyeti nedeniyle, tütün alanı da artmıştır.
Tarım Bakanlığı rakamlarına göre, tütün ekilen alan 2003-2004’te 68.200 hektar iken, 2013-14’te 92.900 hektara ve Ocak 2023 itibarıyla 1.38 bin hektara yükseldi.
Rakamlar, 2013-2014 yılına kadar tütünün yaklaşık %95’inin Charotar bölgesinde – Anand, Kheda ve Vadodara bölgelerinde yetiştirildiğini gösteriyor. Ancak 2013-2014’te, şu anda tütün alanının %30’unu oluşturan Kuzey Gujarat’ta, özellikle Mehsana, Banaskantha, Patan ve Sabarkantha bölgelerinde büyümeye başladı. Orta Gujarat’ta tütün ekilen alanın %96’sı Kheda ve Anand bölgelerindedir.
Gujarat Tütün Tüccarları (Çiftçiler) Derneği başkanı Bhikhu Patel, Gujarat’ta tütün ekiminin arttığını çünkü hasadın asla başarısız olmadığını ve tütünün kendisi doğal bir böcek ilacı olduğu için böcek ilaçlarına ihtiyaç duymadığını söylüyor. “Nüfus arttıkça sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketimi de artıyor. Tütün ilaç ve kozmetik sanayinde de kullanılmaktadır” dedi.
Anand ve Kheda daha önce hakim olurken, Banaskantha, Sabarkantha ve Mehsana hızla yetişiyor. Kheda’daki Tütün Araştırma Enstitüsü’nün çalışmaları da çiftçilere yardımcı oluyor.
Tarım Departmanından bir yetkili, “Tütünün beşte biri 6.500 Rs ila 7.500 Rs’ye satılırken, buğday beşte biri 2.800 Rs ila 4.000 Rs’ye satılıyor.”
Kheda ilçesinin tarım yetkilisi DH Rabari, “Tütün ekimi, yaprağın acı tadı nedeniyle yabani ve evcil hayvanları uzak tutuyor. Otlayan hayvanlardan kaynaklanan mahsul hasarı, diğer mahsullere kıyasla minimum düzeydedir. Giderek daha fazla çiftçi, mahsullerini dönüşümlü olarak kullanırken tütünü tercih ediyor.” Kuzey Gujarat’taki Vijapur’un, Charotar bölgesinde yetişen geniş tütün alanına rağmen hızla bir tütün ticaret merkezine dönüştüğünü sözlerine ekledi.
Patan bölgesinin tarım sorumlusu MS Prajapati, “Tütün verimi diğer rabi mahsullerinden daha yüksek. Kuzey Gujarat’ta artan su mevcudiyeti, çiftçilerin tütüne geçmesine yol açtı. Daha önce, kanal tabanının sulanması yalnızca Charotar’da mümkündü. Mahsul burada yetişen bidi, sigara, ilaç, kozmetik ve böcek ilacı endüstrilerinde kullanılmaktadır.