Gujarat ajanları, 40’lı yaşlarındaki erkeklerin şantaj çetelerinin yumuşak hedefleri olduğunu söylüyor Ahmedabad Haberleri

SinemT

Member
Gujarat ajanları, 40’lı yaşlarındaki erkeklerin şantaj çetelerinin yumuşak hedefleri olduğunu söylüyor Ahmedabad Haberleri


AHMEDABAD: Sosyal medya hesaplarında kişisel bilgilerinizi paylaşırken ve arkadaş listenizi genişletirken dikkatli olun. Sosyal ağ sitelerinde başarılı olan siber suçlular, çoğu 40’lı yaşlarında olan potansiyel kurbanları hakkında Facebook’tan bilgi topladılar ve onları seks şantaj tuzaklarına çekilebilmeleri için WhatsApp numaralarını paylaşmaya ikna ettiler.
gujarat polisi 2021’in başından bu yana Facebook ve Instagram’da çeteler tarafından eyalette şantaj amacıyla kullanılan 14.481 hesap tespit etti. Ocak 2022 ile bu yıl 1 Şubat arasında, ‘1930’ yardım hattına cinsel taciz çağrılarıyla ilgili 2.382 şikayet kaydedildi.
Bu şikayetler buzdağının sadece görünen kısmı. Siber suç hücresinin bir parçası olan üst düzey bir CID suç yetkilisi, çok daha fazla kurban vardı ve sadece birkaçı yardım hattına ulaştı” dedi.
CID Crime, yalnızca Şubat ayında Facebook’un ana şirketi Meta’dan 773 hesabı kaldırmasını talep etti. Bunlardan Meta, 663 talebe yanıt vermiş, diğer hesaplar için yapılan talepler ise halen incelenmektedir.
Polis kaynaklarına göre bu çeteler, erkekleri cezbetmek için sosyal medyadan kadınların fotoğraflarını çekip Instagram ve Facebook’ta sahte profiller oluşturuyor. “Bu tür sahte profillerle ilgili çarpıcı olan şey, hepsinin yalnızca erkek takipçilerinin olması. CID’deki siber suç önleme ekibimiz bu sahte hesapları izliyor” diyor. Manish Bhankhariamüfettiş, siber adli tıp ve önleme, CID suçu.
“40’lı yaşlarındaki erkekler genellikle iki temel nedenden dolayı şantaj çetelerinin yumuşak hedefi oluyor. Birincisi, çoğu evli ve akrabaları veya toplum önünde rezil edilmekten korkuyor. İkincisi, iyi bir miktar paraya sahip oldukları varsayılıyor.” tasarruf edin ve haraç miktarını ödeyebilirsiniz. İnsanlara haraç tehditlerine yanıt vermeyi bırakmalarını defalarca tavsiye ettik ve çete sizi kovalamayı bırakacaktır.”
CID yetkilileri başlangıçta haraç amacıyla kullanılan numaraların izini sürdüklerinde, yaklaşık 200 SIM kartla bağlantılı aynı IMEI (Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği) numarasını buldular. Bu, bir mobil cihaz tarafından haraç aramaları yapmak için 200 farklı SIM kartın kullanıldığı anlamına gelir.
Tipik olarak Mewat, Bharatpur ve Alwar’a ait olan çeteler genellikle kurbanın Facebook arkadaş listesini arar ve gönderilerini ve ardından gelen etkileşimleri inceler. Bhankharia, “Erkeklerin ve arkadaş çevrelerinin hesaplarını inceliyorlar. Bu, gasp yakın ve sevdiklerinin adlarını kullanmayı içerdiğinden, kurbanlara şantaj yapmalarını sağlıyor” dedi. “Bu kişilerin sosyal medya hesaplarını dinlemekten başka işi yok. Ancak başarı oranı günde 8-10 kurbanı geçmiyor.”
Bu yılın Ocak ayında Navrangpura bölgesinden 68 yaşındaki bir işadamının şikayette bulunduğu durumda olduğu gibi, gasp miktarı 5.000 Rs’den başlıyor ve 2.7 Rs’ye kadar çıkabiliyor. Şantaj miktarı, kurbanın vereceği cevaba göre artırılır.
BM Tank, DySP siber hücre, Gujarat CID (suç), şunları söyledi: “Cinsel taciz vakalarını bildirmeyle ilgili sosyal bir damgalama var. Kurbanlar FIR’leri kaydettirmek için öne çıkmıyor ve bu, suçluları cesaretlendiriyor. Siber Suçları Önleme Ekibimiz, Biz sosyal medyada dolaşan bu çetelerin yerini belirlemede proaktif, ancak bu tehdidi halkın katılımı olmadan kontrol altına almak çok büyük bir görev olacaktır.