Ardahanda'da hangi aşiret var ?

Cansu

New member
Ardahanda'da Hangi Aşiret Var? Bilgiler ve Yorumlar Bomba Gibi!

Selam forumdaşlar! Bugün sizlere Ardahanda'da hangi aşiretlerin olduğu sorusuyla geldim. Hadi, biraz kafaları karıştırarak, biraz da neşelendirecek bir sohbet açalım! Öncelikle hepinizin bildiği gibi, her aşiret kendine has bir özellik taşıyor. Mesela bazı aşiretler, kendi geleneklerine sadık kalır; bazen de sadece “Benim aşiretim” diye bir tavır takınırlar. Ardahan’da neler olup bittiğini hep birlikte keşfetmeye ne dersiniz?

Ama önce, şunu netleştirelim: Bu yazı, bilgi vermekten çok, gülümsetmek için yazıldı. Yani “Aman, çok ciddi olmasak da olur” diyorsanız, doğru yerdesiniz! Aradığınız aşiret bilgisi bu yazıda olabilir, ama en çok da bir kahkaha arıyorsanız kesinlikle burada bulacaksınız. Hadi bakalım, çaylar hazırsa, başlıyoruz!

Ardahan Aşiretleri: Çeşitlilik Bir Arada

Şimdi, Ardahan’a özel bir aşiret var mı diye sorduğumuzda, aslında bu soruya tek bir cevap vermek biraz zor. Çünkü Ardahan, tarih boyunca pek çok farklı topluluğa ev sahipliği yapmış. Her köyün kendine özgü gelenekleri ve kültürleri var, dolayısıyla birçok farklı aşiret burada yaşıyor. Kimisi, “Benim aşiretim en eski ve en saygıdeğer!” derken, kimisi de “Aman, aşiret dediğin zaten bir araya gelince şeker gibi olur!” diyebilecek kadar rahat.

Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakış açısıyla bu durumu değerlendirdiğimizde ise, işin içinde sosyal yapıların, kültürel farklılıkların ve tabii ki aşiretler arası tatlı rekabetlerin olduğunu söyleyebiliriz. Ardahan’da hangi aşiretlerin var olduğu meselesi, aslında bir nevi “Kim kimle arkadaş, kim kimle düşman?” gibi bir strateji oyununa dönüşmüş durumda. Yani, burada kim kiminle ilişkilerini dengeliyor, hangi aşiret hangi köyle bağ kurmuş, bu tarz soruların cevabı aslında köyler arası ilişkilerde kilit rol oynuyor.

Kadınların Perspektifi: Aşiretler Arası Empati ve İletişim

Ama işin empatik kısmına bakacak olursak, kadınlar bu aşiret ilişkilerini biraz daha insani ve ilişki odaklı bir şekilde ele alıyorlar. Çünkü bir kadın için, “Hangi aşiret var?” sorusu, sadece bir güç ve otorite meselesi değildir; aynı zamanda kadınların birbirleriyle kurdukları bağların, köylerdeki sosyal ilişkilerin, hatta mutfaktaki dayanışmaların da bir parçasıdır. Bir kadının gözünden bakıldığında, “Aşiretler arasında kimseyi dışlamamaya çalışmalıyız, sonuçta biz hepimiz aynı topraklarda yaşıyoruz!” gibi güzel düşüncelerle karşılaşabilirsiniz.

Ayrıca, kadınlar arasında çok sayıda yerel işbirliği ve dayanışma vardır. Çünkü, ne olursa olsun, aşiretlerin büyüklüğü, kadınların mutfakta ya da iş yerinde birbirlerine nasıl destek olduklarıyla pek bir ilgisi yoktur. Aksine, bazen bir kadın, aşiretinden bağımsız olarak, diğer kadınların sofralarına konuk olur, hatta o aşiretten daha önce birisinin yemek tarifini çalar! Aşiretler arasında kurulan bu ilişkiler de empati ve dayanışmanın bir simgesidir.

Aşiretler ve Ardahan'ın Gizemli Geçmişi: Kimler Ne Dedi?

Peki, Ardahan'da hangi aşiretler var? Cevabımız çok net değil, çünkü zaten bu konuda çok fazla bilgi bulunmuyor. Fakat tarihsel olarak, bölgedeki bazı köylerde özellikle Çerkes, Kürt ve Türk kökenli aşiretlerin varlığından söz ediliyor. Bu aşiretlerin her biri, kendi geleneklerini, kültürlerini ve hatta yemek tariflerini farklı şekillerde aktarıyor. Gerçekten de “Açık kapı, girmeyen kaybolur” diyen atalarımız, her aşiretin birbirinden farklı, bazen sevinçle bazen de tartışarak birbirine yaklaşması gerektiğini gayet iyi biliyorlardı.

Böylece, Ardahan’da her aşiret, kendi iç dinamiklerine sahip bir dünyayı kurmuş durumda. Kimi aşiret üyeleri birlikte çalışırken, kimisi de bağımsızlıklarını koruyarak farklı bir yol izliyor. Hatta bazen aşiretler arası düello gibi şeyler de olabiliyor (tabii ki mizahi anlamda!). Herkes kendi aşiretinin “en iyi” olduğunu söylese de, gerçek şu ki, herkesin biraz da “gizli” aşiretler arası arkadaşlıkları var. Sadece belli yerlerde, “Bak, o köyde herkes aynı aşiretten!” diye fısıldayan birileri çıkar. O kadar gizemli ki, sanki birer Sherlock Holmes gibiyiz!

Gelecekte Ardahan Aşiretleri Ne Olur? Şimdi Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Hadi bakalım, bu konuyu biraz da eğlenceli hale getirelim! Sizce, Ardahan’da aşiretler arasında kim daha güçlü, kim daha “prestijli”? Kim hangi aşiretten daha fazla fayda sağlıyor, ya da kim kimle evleniyor? Forumdaki herkes, kendi aşireti hakkında birkaç espirili fikir atabilirse, harika olmaz mı? Hadi, bakalım, Ardahan’daki aşiretler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sadece bilgiyi değil, komik ve yaratıcı tahminlerinizi de paylaşın! :)

Eğer biri, “Benim aşiretim şefkatli, herkes birbirine yardım eder!” derse, başka biri, “Aman canım, bizim aşiret zaten herkesin yapamadığını yapar!” diye atılabilir. Kim bilir, belki gerçekten de bir aşiretimiz, "En İyi Aşiret" ödülünü alır!

Evet, forum dostlarım, şimdi top sizde! Ne düşünüyorsunuz? Ardahan’daki aşiretlerin arasında neler oluyor? Hep beraber eğlenerek, keyifli bir sohbet başlatalım.